Publicerad av .

Runt 700 000 företagare tar hjälp med deklarationen. Men bara 300 000 deklarerade digitalt förra året. Nu vill Skatteverket ha in fler deklarationer digitalt och har därför utvecklat tjänsten.

–  När vi har haft kontakt med företagare har vi fått veta att det varit svårt för dem som anlitar deklarationshjälp att deklarera helt digitalt eftersom våra tjänster inte riktigt passar för dem. Därför utvecklade vi den här tjänsten och nu tar vi den ett steg längre, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Runt 700 000 företagare anlitar hjälp för deklarationen, och myndigheten hoppas att fler av dessa ska deklarera helt digitalt. Av de 300 000 deklarationer som skickades in med hjälp av tjänsten förra året var det vara 65 000 som signerades där. Övriga signerades på papper trots att det hade gått att signera digitalt.

För att nå målet att få fler att använda tjänsten och deklarera helt digitalt har Skatteverket arbetat med att förbättra tjänsten. Företagaren får nu en tydligare kvittens på att deklarationen är signerad och tjänsten är översatt till engelska, något som många efterfrågat.

– Det hoppas vi ska underlätta för många, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Tjänsten gör det också möjligt för en redovisningsbyrå att göra klart hela deklarationen digitalt, utom själva godkännandet. Det gör företagaren själv med hjälp av sin e-legitimation. Och den som vill ha lite extra tid på sig till deklarationen bör ansluta sig till en digital brevlåda senast 28 februari.

– Då kommer deklarationen redan 7 till 13 mars. Pappersdeklarationerna skickas ut 15 mars till 15 april, säger Anna Sjöberg.

Charlotta Marténg

Läs mer: Första hjälpen inför deklarationen

 

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat