Publicerad av .

Snabbare, säkrare och enklare. Tre skäl som talar för varför digital inlämning av årsredovisningen ska ersätta pappret.

Förra året fick Bolagsverket in knappt 40 000 årsredovisningar digitalt. Tjänsten är öppen för bolag som redovisar enligt K2- eller K3-regelverket. Men i år har något hänt. Till och med 14 oktober hade myndigheten fått in mer än dubbelt så många, 85 000 årsredovisningar digitalt.

Verksamhetsutvecklare Nina Brede är glad över utvecklingen men ännu inte helt nöjd. Målet är minst 100 000 ingivningar digitalt under 2020. På Bolagsverkets webb går det att följa utvecklingen för digital inlämning av årsredovisningar (se länk nedan).

− Vi ser att acceptansen för digitala ingivningar har ökat och vi märker det i kontakten med företagare och programleverantörer, säger hon.

När Bolagsverket genomförde en undersökning uppgav majoriteten av dem som testat digital inlämning att de inte kunde tänka sig att gå tillbaka till att lämna in på papper igen. Fördelarna övervägde.

När Nina Brede ska svara på frågan om vilken den främsta fördelen för företagen är konstaterar hon att det finns tre saker som gör att den digitala ingivningen slår årsredovisning på papper med hästlängder.

− Enkelheten, snabbheten och säkerheten, säger hon.

  • Risken för slarvfel minskar genom att många programvaruleverantörer har implementerat ett stöd som gör att vissa uppgifter redan är ifyllda, som exempelvis styrelseledamöter och organisationsnummer. Alltså är det enklare att upprätta årsredovisningen.
  • Då VD eller styrelseledamot får en kvittens direkt när årsredovisningen skickas in slipper hen ringa till Bolagsverket för att fråga om årsredovisningen kommit fram. Kvittensen är också enkel att dela med övriga styrelseledamöter. Alltså är inlämningen säkrare och risken att årsredovisningen kommer på villovägar minskar.
  • Allt som behövs för att signera i inlämningstjänsten är ett mobilt bank-id vilket gör att styrelseledamot/VD kan befinna sig var som helst i världen så länge hen har internetuppkoppling och de slipper skicka runt fysiska papper. Alltså är hanteringen mer flexibel och går snabbare.

Det kan dock finnas vissa skillnader mellan leverantörerna vilket stöd de erbjuder vid upprättandet.

Charlotta Marténg

Länk: Bolagsverket – följ inlämningen av årsredovisningar digitalt