Publicerad av .

Företag som bedriver forskning och utveckling ska enligt ett förslag kunna öka sina FoU-avdrag till våren.

Genom en nedsättning av arbetsgivaravgifterna ska de ekonomiska förutsättningarna att forska och att utveckla produkter och tjänster bli bättre. Sedan 2014 har det funnits ett sådant avdrag för kostnader för personal som arbetar med forskning och utveckling, FoU-avdraget. Avdraget har fungerat så att arbetsgivaravgifterna sätts ned tio procent på belopp på upp till 230 000 kronor per månad.

Enligt förslaget, som nu är ute på remiss, ska förstärkningen av FoU-avdragen ske på två sätt. Nedsättningen av det sammantagna avgiftsuttaget för forskning och utveckling fördubblas, från 10 till 20 procent. Taket för nedsättningen höjs samtidigt från 230 000 kronor till 450 000 kronor per månad.

Liksom tidigare går det inte att dra av för smärre förbättringar eller anpassningar av befintliga produkter. Skatteverket skriver på sin hemsida att det måste handla om ett systematiskt och kvalificerat arbete med forskning och utveckling hos det företag som bedriver det aktuella FoU-projektet och detta ska vara kommersiellt grundat.

Förslaget ingår i höstbudgeten, som är en del av samarbetet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna. Målet är att nedsättningen ska träda i kraft 1 april 2020.

Martin Wallström

Läs mer: Förstärkt nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer som arbetar med forskning eller utveckling

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat