Publicerad av .

Allt fler programvaruleverantörer blir godkända för uppladdning av digital revisionsberättelse separat. Under 2020 hoppas Bolagsverket på att de totala uppladdningarna ska vara minst 20 procent.  

Sedan 14 december går det att ladda upp årsredovisningen och revisionsberättelsen från olika programvaror, något Bolagsverket hoppas ska få fler att lämna pappershanteringen. Själva uppladdningen av filerna behöver inte ske samtidigt, men när båda är uppladdade kopplas de ihop av den som undertecknar fastställelseintyget, något Balans berättat om tidigare.

I skrivande stund har tre programvaruleverantörer blivit godkända av Bolagsverket och kan nu erbjuda funktionen; E-revisor.se, Hogia och Briljant Ekonomisystem.

– Förutom dessa tre kommer fem programvaruleverantörer till bli klara innan sommaren. De har flaggat för att de jobbar med att anpassa sina programvaror. Jag hoppas och tror att många vill bli klara innan den stora inlämningsperioden, säger Nina Brede, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket.

Än så länge har Bolagsverket inte mottagit några årsredovisningar och revisionsberättelser från separata filer. Men från myndighetens sida räknar man med att det kommer att ske inom kort.

Samtidigt finns fortfarande möjligheten att ladda upp årsredovisningen och revisionsberättelsen i en och samma fil, precis som tidigare. Under 2019 var det sju procent som använde sig av digital inlämning. I år hoppas man på fler än så.

– Målet är att det totala antalet digitala inlämningar ligger på minst 20 procent och att 90 procent automatavslutas, det vill säga att ingen hos oss behöver lägga en manuell hand på dessa. Kontrollerna är desamma för de digitala inlämningarna som för de på papper, med skillnaden att de digitala kontrolleras maskinellt, säger Nina Brede och avslutar:

– Det är omöjligt att säga vem som blir först att lämna in årsredovisningen och revisionsberättelsen från olika programvaror. Men det borde ju ske vilken dag som helst nu.

Sofia Hadjipetri Glantz