Publicerad av .

1,9 procent av Sveriges befolkning är felaktigt folkbokförda. Nu har Skatteverket öppnat en ny digital tjänst som gör det lättare att anmäla fel i folkbokföringen.

Sedan förra året är det brottsligt att medvetet folkbokföra sig på fel adress. Nyligen publicerade Skatteverket en bedömning av storleken på folkbokföringsfelet och kunde då konstatera att 1,9 procent av befolkningen är folkbokförda på fel adress, är folkbordförda trots att de inte borde vara det eller tvärtom – inte är folkbokförda fast de borde vara det. Sammantaget handlar det om ungefär 195 000 personer.

Många fel i folkbokföringen är inte medvetna och för att underlätta för människor att göra rätt har Skatteverket lanserat en digital tjänst som gör det lättare för privatpersoner att se och anmäla om någon obehörig är folkbokförd på den egna adressen. Samtidigt vill Skatteverket öka medvetenheten om att alla ska vara folkbokförda där de faktiskt bor.

– Vi ser båda avsiktliga och oavsiktliga fel. Alla vet tyvärr inte att de ska vara skrivna där de faktiskt bor, även på studentrum, inneboende eller i andra hand. Men för en del personer finns det ekonomiska fördelar att vara felaktigt folkbokförd, exempelvis för skatt, bostadsbidrag och annat, säger Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Charlotta Marténg

Läs mer: Skatteverket om folkbokföring