Publicerad av .

Julklappar till personalen

En julklapp som en anställd får är skattefri om den inte är värd mer än 450 kr inklusive moms. Beloppet är ett gränsbelopp. Det innebär att om julklappen är dyrare beskattas den anställde för hela värdet som vanlig lön.

Maxvärdet på 450 kr motsvarar vad den anställde skulle få betala om hon eller han själv köper motsvarande sak. Vad arbetsgivaren har betalat för julklappen har ingen betydelse, så mängdrabatt ger inte finare julklappar till personalen.

Julklappen får inte bestå utav pengar eller generella presentkort som kan bytas mot pengar.

Är du anställd i eget aktiebolag kan du få en skattefri julklapp från företaget enligt samma regler som gäller för övriga anställda. Däremot kan du som har enskild firma eller handelsbolag inte få någon skattefri julklapp från ditt företag.

Julklappar till kunder

En företagare får normalt inte göra avdrag för julklappar till kunder, leverantörer eller andra affärskontakter. För att sådana julklappar ska vara avdragsgilla krävs att de överlämnas i samband med affärsförhandlingar. Har man sådana förhandlingar i anslutning till julhelgen kan avdrag få göras med upp till 180 kr exklusive moms för varje julklapp.

Köper företagaren till exempel julgrupper eller chokladkartonger som han överlämnar till sina kunder i anslutning till julhelgen är de inte avdragsgilla i företaget.

Däremot är julklappar som består av produkter ur företagets eget sortiment eller enklare presentartiklar med företagets namn eller logotyp normalt avdragsgilla. Det gäller om värdet inte överstiger 350 kr inklusive moms.

Ideella organisationer

Det förekommer att företag, i stället för julklappar till anställda och kunder, väljer att ge en gåva till exempelvis Amnesty International, Barncancerfonden eller Röda Korset. Sådana gåvor är aldrig avdragsgilla. Det saknar betydelse att företaget skulle ha fått avdrag om man i stället hade köpt julklappar till sina anställda.