Publicerad av .

Du som driver eget företag har ett större ansvar för hur din ekonomi ser ut från pensionsdagen än en anställd har. Det räcker inte med de skatter och avgifter som du betalar in via skattsedeln om du vill behålla ungefär samma levnadsstandard som du har idag när du går i pension.

5 stycken tips på hur du kan planera en bättre pension:

    • En bra pension består av både försäkringar och sparande, för dig och för din familj. Till exempel kan en kombination mellan sparande i aktier och fonder och pensionssparande vara ett bra alternativ. Då sprids riskerna och du får mer flexibilitet.
    • Ta ut rätt lön: på så sätt kan du maximera ditt intjänande till pensionen via det allmänna systemet. Brytpunkten går vid virka 42 000 kronor i lön per månad, vilket innebär att om du tar ut lägre lön än så blir din avsättning till pensionen via det allmänna systemet lägre.
    • Har du ingen tjänstepension kan du istället spara långsiktigt på egen hand, cirka 5-10 % av bruttolönen är ett bra riktmärke.
    • Gör en årlig genomgång av din privatekonomi och ditt pensionssparande. Kanske kan du spara mer eller kanske mindre, på grund av oförutsedda händelser.
    • Till sist: se på din egen personliga situation – jämför dig inte med andra. Fundera igenom vilken levnadsstandard du vill ha när du har gått i pension och spara utefter dina egna behov.