Publicerad av .

Utvärdera effekterna av Brexit och ta fram handlingsplaner. På så sätt minimerar du riskerna och kan hantera både en hård och mjuk Brexit.

Datumet för Storbritanniens utträde ur EU närmar sig med stora steg. Och ännu är det mesta oklart vad som kommer att ske. Om ingen överenskommelse nås kommer landet att lämna EU utan avtal 29 mars. På Business Sweden, som arbetar med att hjälpa svenska företag att öka sin globala försäljning, följer man utvecklingen.

Gustaf Bergström är handelssekreterare på Business Sweden och han rekommenderar svenska företag att förbereda sig för Brexit i tre steg:

1) Utvärdera effekterna av Brexit. Identifiera områden där företaget är sårbart i och med Brexit och utveckla handlingsplaner utifrån en strukturerad och scenariobaserad process.

2) Implementera fastlagda/beslutade åtgärder från handlingsplanerna.

3) Följ utvecklingen av Brexit inom viktiga områden där ditt företag är sårbart i och med Brexit.

Business Sweden har på sin sajt en särskild Brexitsida där företag kan ladda ner exempelfrågor för att förbereda sig. Även Kommerskollegium har en lista med frågeställningar som kan vara bra att fundera på.

Från Tullverkets håll rekommenderar man också företag som inte tidigare handlat med länder utanför EU att tänka igenom sin situation. Om det blir en avtalslös Brexit, en så kallad hård Brexit, betyder det att företag som i dag handlar med företag i Storbritannien plötsligt kommer att handla med ett land utanför EU.

Charlotta Marténg

 

Läs mer: Redovisningen av momsen påverkas av Brexit

Läs mer: ”Ta höjd för en krångligare och dyrare framtid”

Läs mer: 3 råd hur du förbereder ditt företag för Brexit

 

Texten publiceras i samarbete med tidningen Resultat