Publicerad av .

untitled

Julklappar till anställda

Om du ger dina anställda julklappar för max 450 kronor (moms inräknat) så är julklappen avdragsgill och skattefri för din anställde. Om julklappen blir dyrare än 450 kronor så blir hela beloppet skattepliktigt för den som får julklappen, och du själv får inte dra av momsen.

Marknadsvärdet får inte överstiga 450 kronor inklusive moms. Fraktkostnad behöver inte räknas in i priset. Du kan ge nästan vad du vill i julklapp till dina anställda men pengar godkänns inte.

 

Julklappar till kunder

Om du ger dina kunder julklappar är de inte avdragsgilla. Men om du ger reklamgåvor till många kunder från ditt eget sortiment är det avdragsgillt, dock högst 350 kronor med moms.

 

Gåvor till välgörenhet

Att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer har blivit populärt men tänk på att det inte är avdragsgillt för företaget. Däremot kan man som privatperson få skattereduktion för gåva till godkända gåvomottagare om summan är minst 200 kronor per tillfälle och 2000 kronor per år. Vilka som är godkända gåvomottagare framgår på skatteverket.se

 

Julfester för anställda

Om du bjuder på lunch, middag eller supé så får du dra av 90 kronor plus moms per person. Blir det så att du bjuder på en fika eller frukost istället så får du dra av 60 kronor plus moms per person.

Kringkostnader som kan uppstå i samband med julfest t.ex. lokalhyra och underhållning så får du dra av 180 kronor plus moms per person. Resan till och från festen är avdragsgill, även övernattning om det endast är en natt.

Du kan bjuda in dina anställda med familjer, pensionerade anställda samt delägare och dess familj. Ett företag får ha två avdragsgilla firmafester per år och julfest/julbord ses som vilken firmafest som helst.

 

Julfest för kunder

Har man i samband med en affärsförhandling ett julbord så blir det avdragsgillt med 90 kronor plus moms per person.